Sfaturi utile pentru menținerea corectă a unei baterii auto

Baterie auto este cea care ajută vehiculul să pornească și să continue să funcționeze. Energia electrică necesară pentru ca mașina să funcționeze este stocată în baterie. Majoritatea bateriilor vor continua să funcționeze bine timp de 5 până la 7 ani. Atunci când mașina este supusa unui regulat de întreținere și testare la mecanic, acest lucru te  va asigura că bateria funcționează corect și există lucruri pe care le poțo face singur pentru a ajuta mașina să funcționeze în parametri. Bateriile auto trebuie curățate și verificate periodic astfel încât să te asiguri că vor funcționa corespunzător.

Localizarea bateriei

Majoritatea bateriilor auto au o carcasă de plastic cu două terminale pentru a conecta firele pozitive și negative  la mașină. Terminalele sunt de obicei din plumb sau alamă și pot arăta ca două degete. Bornele pot fi, de asemenea, două șuruburi filetate sau două găuri filetate pe partea din față a bateriei. Fă o poză înainte de a scoate cablurile pentru a te asigura că cablurile pozitive și negative nu se inversează.

Nivelul de apă din baterie

Verifică nivelul de apă al bateriei la fiecare 2 până la 3 luni, numai dacă este vorba despre o baterie cu celule umede care nu necesită întreținere. Probabil vei avea fie o baterie cu celule umede, fie o baterie  din sticlă mată (AGM). Cu o baterie AGM, nu încerca niciodată să o deschizi. Este o idee bună ca un expert în baterii să verifice nivelul apei într-o baterie fără întreținere – rareori au nevoie de apă. Pentru bateriile cu celule umede care nu necesită întreținere, poți verifica nivelul bateriei la fiecare 2 sau 3 luni. Apa trebuie să atingă doar fundul orificiului de reumplere al bateriei.

Trage capacele de umplere de pe baterie pentru a inspecta nivelul fluidului. Unele baterii nu au capace de umplere, deoarece sunt făcute astfel încât nu au nevoie de apă.

Reumple bateria numai cu apă distilată, dacă nivelul este scăzut. Toarnă apa în celulă folosind o pâlnie. Nu supraîncărca bateria. Așteaptă ca apa să ajungă la fundul orificiului de reumplere. Nu supraîncărca niciodată  găurile de umplere.

Curăță bornele bateriei cu o perie de sârmă la fiecare 6 până la 8 luni. Scoate conectorii de la terminalul bateriei mutându-i dintr-o parte în alta și trage-i ușor în sus. Introdu peria de sârmă într-o pastă de bicarbonat amestecat cu apă distilată. Spală ușor terminalul pentru a obține strălucire și a elimina acumularea de acid uscat.

Nu folosi niciodată o mănușă de cauciuc pentru a pune terminalele pe o baterie. Utilizează întotdeauna distribuitoare de borne pentru a lărgi deschiderea conectorilor astfel încât să poți monta totul la loc.

Acoperă bateria cu substnțe speciale sau cu vaselină. Aplicarea grăsimii va proteja bateria de rugină și coroziune.

Tensiunea din baterie

Verifică tensiunea celulelor de fiecare dată când faci o schimbare de ulei sau ai mașina la intretinere. Mecanicul  va avea o metodă fiabilă pentru testarea tensiunii. O baterie complet încărcată va avea o tensiune între 12,5 și 12,6 volți.

Du-ți mașina la un magazin de piese auto pentru testarea bateriei între vizitele la mecanicul tău obișnuit. Specialiștii de aici pot verifica tensiunea și încărcarea și îți pot oferi produse care te pot ajuta cu planul de întreținere a bateriei.

 Nu uita că o baterie sub 12,5 volți nu trebuie testată niciodată până când nu atinge un nivel complet de încărcare. Un tester de baterii va afișa adesea „Baterie defectă” dacă bateria nu este complet încărcată, chiar dacă bateria este perfect bună!

Verifică izolatorul de baterii, dacă mașina are unul. Unele mașini includ un izolator pentru a proteja bateria împotriva temperaturilor foarte ridicate, care pot usca rapid lichidul din interiorul bateriei. Izolatorul trebuie să fie pe poziție și să nu fie deteriorat.

Mergi periodic cu bateria la teste. Cea mai bună modalitate de a  menține bateria și întreaga mașină în stare bună este să o inspectezi și să o testezi la fiecare 4.800 km sau la 3 luni. Atunci când ai nevoie de o baterie nouă tot ce trebuie să faci este să apelezi la specialiști pentru a găsi cele mai bune baterii. O baterie nouă de la un producător cunoscut are toate calitățile necesare pentru a rezista mult timp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *