Informaţii utile despre bateria auto – încărcare, întreţinere, durată de viaţă

Care este durata de viaţă a unei baterii auto? Cum o poţi prelungi? Ce influenţă are clima asupra uzurii bateriei? Cum se încarcă? Iată mai multe întrebări la care vom oferi răspunsuri în acest articol. În principal menită să asigure pornirea maşinii, bateria este utilizată şi pentru alimentarea echipamentelor electrice şi electronice ale maşinii. Pentru a garanta buna funcţionare a acesteia, bateria şi energia electrică trebuie verificate în permanentă şi întreţinute în mod regulat.

Care este durata de viaţă a unei baterii auto?

Dacă mergi în condiţii normale, fără să ai un număr mare de drumuri scurte, durata de viaţă a bateriei este de 4-5 ani. Există şi o diferenţă notabilă între durata de viaţă a bateriilor livrate pe maşini şi a celor cu care le vei înlocui. Această diferenţă provine din pierderea capacităţii bateriei stocate foarte mult timp. Performanţele bateriei scad treptat şi ireversibil.

Chiar dacă sunt identice la nivel de construcţie, bateria nouă poate să aibă o durată de viaţă mai scurtă decât bateria originală. Nu este nimic neobişnuit în a vedea anumite baterii care dau semne de uzură după 3 ani, în timp ce altele funcţionează foarte bine chiar şi după 10 ani de utilizare.

Sfaturi practice pentru prelungirea duratei de viaţă a bateriei

Mai mulţi factori pot determina îmbătrânirea prematură a bateriei. Pentru a economisi bani şi pentru a menţine bateria în stare bună, ar trebui sa ţii cont de sfaturile de mai jos.

Una dintre cauzele principale ale deteriorării rapide a bateriei sunt drumurile pe distanţe mai scurte de 15 km. Dacă pleci la astfel de drumuri, generatorul nu are timp să reîncarce bateria şi se va reduce durata sa de viaţă. Dacă trebuie să faci foarte multe călătorii scurte, asigură-te că circuli regulat şi că limitezi folosirea GPS-ului, a radioului auto şi a altor astfel de echipamente care pot solicita bateria.

După ce sunt instalate echipamente noi în maşină, cum ar fi sistemele audio noi, un navigator sau senzori de parcare, este bine să îţi cumperi o baterie care are un amperaj mai mare. Bateria originală este calibrată pentru a satisface nevoile echipamentelor care au fost livrate odată cu maşina. Cererea suplimentară neplanificată poate să reducă viaţa bateriei.

Dacă maşina trebuie să stea foarte mult timp nemişcată, nu uita să deconectezi bateria sau să porneşti maşina în mod regulat. După şase luni de staţionare continuă, durata de viaţă a bateriei va scădea la jumătate, iar după un an nu vei mai putea folosi bateria. O dată pe an, îţi recomandăm să verifici lichidul din baterie. Recondiţionarea electrolitului va duce la creşterea duratei de viaţă a bateriei auto, ceea ce va însemna performanţe mai bune.

Cum influenţează climatul bateria?

Condiţiile meteo afectează bateriile. Căldură are un impact pozitiv asupra reacţiilor chimice din baterie, însă duce la evaporarea apei, ceea ce poate însemna o pierdere ireversibilă de capacitate. În anotimpul cald nu uita să verifici nivelul apei din baterie şi pune un parasolar pe parbriz.

În timp iernii, frigul poate genera deteriorarea bateriei, determinând o reacţie între diferiţi compuşi chimici din care este compusă aceasta. Pierderea de putere poate să atingă 30 de procente în timp ce bateria este mult mai stresată din cauza condiţiilor climatice sau din cauza faptului că nu este suficient de multă lumină afară. Pentru a evita surprizele neplăcute pe timpul iernii, verifică bateria încă din toamnă!

Ce trebuie să faci când ţi se descarcă bateria

Cu siguranţă ţi s-a întâmplat să găseşti bateria descărcată şi să nu poţi pleca de pe loc cu maşina. Poţi să împingi maşina pentru a porni motorul, iar această soluţie funcţionează de fiecare dată pentru anumite modele de autoturisme. Apoi mergi pe o distanţă ceva mai lungă sau pentru mai mult timp, astfel încât bateria să aibă timp să se încarce.

O altă soluţie este să foloseşti un amplificator pentru pornire, care să te ajute să îţi porneşti maşina în momentul în care bateria este foarte goală. Aceste dispozitive sunt calibrate în funcţie de tipul de motor şi de capacitatea sa şi, de aceea, trebuie doar să te asiguri că cel pe care îl ai este potrivit pentru maşina ta.

O a treia soluţie constă în încărcarea bateriei cu un încărcător. Dacă nu te grăbeşti, cea mai bună soluţie este să reîncarci bateria folosind un asemenea dispozitiv.

Acestea sunt cele mai importante sfaturi pe care le poţi urma pentru a menţine bateria de la maşină în stare bună pentru cât mai mult timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *