Informaţii tehnice importante despre bateriile auto

O baterie de autovehicul se referă la o formă de baterie reîncărcabilă, utilizată pentru a acţiona în mod electric motorul, sistemul de aprindere şi luminile unei maşini. Bateriile automate trebuie să furnizeze un anumit nivel de tensiune pentru a-şi îndeplini funcţia.

Tensiune nominală

Bateriile auto generează o tensiune nominală electrică de 12 volţi, aceasta fiind tensiunea furnizată de două puncte într-un câmp electric, în interiorul maşinii. Aceşti 12 volţi apar prin conectarea a şase celule galvanice sau a celulelor care sunt prin natura lor electrochimice şi atrag energia din reacţiile chimice care au loc în interiorul celulelor. Fiecare celulă galvanică oferă 2,1 volţi şi se combină pentru a genera 12,6 volţi în bateria maşinii pentru o încărcare completă.

Sistemul de încărcare

În timpul rulării autovehiculului, sistemul de încărcare al autovehiculului restabileşte încărcarea bateriei. Regulatorul de tensiune inclus în sistem furnizează o valoare medie a tensiunii între 13,8 şi 14,4 volţi. Tensiunea furnizată bateriei auto scade pe măsură ce bateria se încarcă.

Defecţiunile care pot apărea la baterie

Defecţiunile bateriei sau pierderea încărcării sunt rezultatul unor cauze cum ar fi terminalele deteriorate, electroliţii scăzuţi sau conexiunile interne deteriorate din cauza coroziunii. Eroarea internă a unei baterii necesită, de obicei, înlocuirea unităţii.

Durata medie de viaţă a unei baterii auto este cuprinsă între trei şi cinci ani. Există mai mulţi factori care pot duce la scurtarea vieţii unei baterii. Stilurile de conducere ale multor persoane, de exemplu, pot face ca bateria să „moară” în mai puţin de trei ani.

Expunerea la temperaturi extreme – ridicate sau scăzute – scurtează durata de viaţă a bateriei şi provoacă probleme de pornire, deoarece temperatura afectează reacţia chimică necesară.

Durata de viaţă a bateriei poate fi redusă de mai multe cicluri consecutive de pornire şi timpi scurţi de conducere într-o perioadă relativ mică de timp.

Maşina trebuie să ruleze timp de cel puţin 20 de minute pentru ca alternatorul să reîncarce complet bateria.

Multe baterii sunt închise într-o capsulă izolată, pentru a le ajuta să reziste la temperaturi scăzute. Mulţi oameni, chiar mecanici profesionişti, îndepărtează adesea această capsula, micşorând durata de viaţă a bateriei.

Durata de viaţă a unei baterii auto poate fi redusă, de asemenea, în cazul în care bateria este utilizată în maşinile care conţin dispozitive electronice, cum ar fi televizoarele şi DVD playerele.

Când bateria auto se goleşte complet, este necesar să o reîncarci. Majoritatea maşinilor folosesc o singură baterie, dar unele vehicule pot avea nevoie de două baterii. Când se încarcă două baterii, există trei opţiuni disponibile, în funcţie de modul în care se conectează.

Trebuie să cunoşti tensiunea

Bateriile conectate în paralel – pozitiv cu pozitiv şi negativ cu negativ – vor avea aceeaşi tensiune ca o singură baterie. Bateriile conectate în serie cumulează tensiunile între ele. De aceea, două baterii auto paralele produc 12 volţi, iar două baterii în serie produc 24 volţi.

Încărcarea bateriilor în paralel

Bateriile conectate în paralel păstrează tensiunea unei singure baterii. Încarcă-le folosind un încărcător de maşină de 12 volţi conectat la borna negativă a unei baterii şi la borna pozitivă a celeilalte baterii. Conectează încărcătorul, porneşte-l şi controlează-l la intervale regulate.

Încărcarea bateriilor conectate în serie cu un încărcător

Două baterii în serie produc 24 volţi. Tensiunea de încărcare trebuie să corespundă tensiunii bateriei, astfel încât nu poţi încărca o baterie de 24 volţi cu un încărcător de 12 volţi. Din fericire, poţi cumpăra un încărcător de 24 de volţi. Conectează-l la bornele de la capetele celor două baterii conectate ca şi cum ar fi o singură baterie.

Încarcă bateriile conectate în serie cu două încărcătoare

Dacă nu ai un încărcător de 24 volţi, utilizează două încărcătoare de 12 volţi. Conectează un încărcător prin bornele fiecărei baterii, ca şi cum ar fi una singură. Încarcă bateriile în acelaşi timp şi nu uita să le deconectezi simultan, atunci când reîncărcarea este finalizată.

Cum se poate pune în mişcare o maşină cu bateria complet descărcată?

Autovehiculele cu transmisii manuale pot fi pornite chiar şi atunci când bateria nu funcţionează.

  • Asigură-te că problema este cu bateria sau cu demarorul. Dacă motorul bâzâie atunci când roteşti cheia, atunci problema nu este nici în starter, nici în baterie;
  • Este important să ai cel puţin o persoană pe scaunul şoferului şi o altă persoană care să împingă. Autovehiculele medii şi mari ar trebui împinse de două sau trei persoane, în funcţie de puterea acestora şi de locul în care este parcată maşina – dacă se află sau nu într-o zonă cu înclinare;
  • Opreşte toate accesoriile (radio, ştergătoarele de parbriz, farurile);
  • Roteşte cheia în poziţia pornit;
  • Apasă pedala de ambreiaj cu piciorul;
  • Pune maşina în treapta doi de viteză;
  • Eliberează frâna de mână şi frâna normală;
  • Reţine că persoanele care împing maşinile ar trebui să facă maşina să meargă la viteza maxim posibilă. Acest lucru va funcţiona mai bine dacă mergi pe un deal sau pe o panta în coborâre;
  • Eliberează pedala de ambreiaj în timp ce accelerezi puţin, pe măsură ce maşina se mişcă din ce în ce mai repede. În acest moment motorul ar trebui să pornească.

Este foarte important să ştii că atunci când bateria auto se descarcă în mod frecvent complet şi când ai din ce în ce mai des nevoie de paşii de mai sus să schimbi bateria cu una de cea mai bună calitate, de la Neobat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *