Cum se protejează bateria de la maşină pe timpul iernii?

Să șofezi pe timp de iarnă nu este deloc ușor: tot timpul la orele de vârf este întuneric și condițiile meteorologice solicită mai mult șoferul. Nu doar conducătorii auto suferă, ci și mașinile. Problemele cu pornirea, bateria defectă, încuietorile înghețate, frâna de mână înțepenită și ștergătoarele pline de gheață sunt câteva probleme pe care fiecare șofer le întâmpină pe timpul iernii. Din fericire ai ocazia să îți pregătești corect mașina pentru iarnă dacă ții cont de sfaturile de mai jos.

Bateriile de la maşina au o durată de viaţă cuprinsă între 3 şi 5 ani în funcţie de întreţinere şi modul de folosire. Poţi, prin acţiuni simple, să salvezi bateria şi să îi măreşti durata de viaţă. La fel ca şi la telefonul mobil, bateria de la maşină are cicluri de încărcare şi se va termina în final. În timp, maşina va transmite şoferului semnale că bateria este pe cale să se termine. Din fericire există mai multe metode care ajută la conservarea vieţii bateriei.

Cum funcţionează bateria auto?

Bateria este una dintre cele mai importante piese de la maşină. Aceasta nu doar porneşte maşina ci şi controlează bună funcţionare a mai multor funcţii importante cum sunt luminile, servodirecţia şi claxonul. Bateriile produc energie datorită reacţiilor chimice care apar în interiorul lor şi toate reacţiile chimice sunt afectate de temperatură, indiferent dacă este vorba despre cea interioară sau cea din exterior. Funcţionarea bateriei nu este liniară şi depinde de posesor, care trebuie să o protejeze astfel încât să aibă o bună funcţionare în timp.

Cum poţi prelungi durata de viaţă a bateriei tale?

În primul rând îţi recomandăm să eviţi deplasările scurte. Energia stocată în baterie poate fi suficientă pentru a porni maşina însă este posibil ca bateria să nu se încărcare pe drumurile scurte. Alternatorul începe să funcţioneze după pornirea motorului şi produce mai multă energie pentru a încărca din nou bateria şi pentru a menţine toate componentele în mişcare.

Atunci când mergi foarte puţin cu maşina în timpul iernii, bateria suferă un proces de încărcare şi descărcare rapid, ceea ce afectează ciclul său de viaţă şi bună sa funcţionare. Dacă faci călătorii în mod regulat pentru mai puţin de 5 km ar trebui să porneşti maşina şi să aştepţi puţin înainte de a pleca, pentru ca bateria să îşi încheie ciclul de încărcare.

Verifică dacă bateria este corect instalată

Bateria pentru maşină trebuie să fie bine amplasată pe poziţia sa. În cazul în care nu este corect ataşată, rişti să se deterioreze pe drumurile care au terenul inegal şi cablurile se pot slăbi,  astfel încât bateria să nu se mai încarce corect. Acest aspect poate scurta durata de viaţă a bateriei. Indiferent dacă ai o bateria Varta de cea mai bună calitate, sau o altă baterie, se vor strica la fel de repede atunci când nu sunt puse corect.

O baterie descărcată nu îţi afectează viaţa, însă poate prezenta o serie de riscuri importante pentru siguranţa ta. Verifică în mod periodic dacă toate cablurile bateriei sunt în condiţii optime de funcţionare.

Opreşte de fiecare dată luminile atunci când staționezi

Cele mai noi maşini opresc luminile automat şi farurile se activează singure atunci când afară se înserează sau când eşti într-un loc slab iluminat cum ar fi un tunel. Anumite maşini însă nu au aceste funcţii şi va trebui să ţii minte să stingi luminile atunci când coborî din maşină. De asemenea sunt şi modele de maşini  care te anunţă sonor atunci când ai lăsat farurile aprinse. Ar trebui să iei în calcul sunetele specifice, dar să nu te bazezi doar pe sunete. Uneori pot apărea erori, caz în care maşina va rămâne tăcută.

Chiar dacă maşina ta are un mod de funcţionare prin care salvează bateria, eliminând toate componentele electronice înainte de a porni din nou, faptul că maşina stă la ralanti fără alternator poate afecta înlocuirea componentelor bateriei limitând astfel şi durata sa de viaţă.

Bateriile trebuie să fie de calitate

Atunci când vrei să ai o baterie care să reziste foarte mult timp, tot ce trebuie să faci este să te asiguri că ai cumpărat una de calitate. Toate produsele de pe Neobat sunt originale şi sunt recomandate de specialişti la nivel internaţional. În plus, atunci când nu ştii ce fel de baterie să alegi, îţi venim în ajutor cu sfaturi şi sugestii pentru a alege cel mai bun produs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *