Cum se întrețin bateriile de la mașină pentru a funcționa cât mai mult timp

Problemele legate de supraîncălzirea aerului din mașină și a radiatorului sunt obsesia conducătorilor auto pe timpul verii, iar pe timpul iernii problemele cu bateria sunt cele care imobilizează mașina. Cu toate acestea, problemele cu bateria auto sunt cele care pot fi cel mai ușor întâmpinate.

Ce este o baterie auto?

Înainte de a trece mai departe, este bine să stabilim de la bun început ce este o baterie auto. Această piesă foarte importantă este utilizată mai ales pentru a da puterea necesară pentru ca motorul să pornească, iar utilitatea sa nu se oprește aici. Este de asemenea, folosită și pentru a pune în funcțiune mai multe sisteme și echipamente electronice ale mașinii.

Cum se păstrează cel mai bine bateria de la mașină?

Viața unei baterii auto termice este de cinci ani. Uneori, sunt și persoane care obțin o durată mai lungă de viață a bateriei, de până la 7 sau chiar 8 ani, dar acestea sunt cazuri excepționale. Acest lucru înseamă că, dacă vine iarna și bateria are deja 5 ani, este cel mai bine să fii atent pentru a preveni o eventuală defecțiune. Poți schimba bateria preventiv.

În caz contrar trebuie să verifici mai multe aspecte după cum urmează:

 • Primul și cel mai simplu lucru este să cumperi un voltmetru pentru a verifica tensiunea de la baterie. O baterie normală trebuie să afișeze o tensiune de până la 12.5 volți. Dacă tensiunea este mai mică există două posibilități: fie bateria este la finalul vieții, fie este aproape complet descărcată. Bateria mai poate fi încărcată la câteva ore după ce a fost dată jos de pe mașină, iar această operațiune îi poate prelungi durata de viață, insă este doar o chestiune de timp până când va trebui sa o schimbi.
 • În cazul în care ai o baterie de lucru care este tot mai slabă, nu ezita să verifici nivelul electroliților. Dacă nivelul lor este prea scăzut, adaugă câțiva milimetri de apa deionizată până la limita specificată pe baterie;
 • Asigură-te că elementele de conexiune sunt în stare bună. Cu timpul, murdăria, umiditatea și uzura se imbină și deteriorează conectorii. Pentru a evita aceste probleme, reocmandarea este să fie curățați conectorii în fiecare an cu o cârpă sau cu smirghel, sau chiar cu o perie de sârmă, dacă este necesar. Această operațiune trebuie să fie făcută doar după ce bateria a fost deconectată și nu se recomandă să faceți asta dacă aveți o mașină modernă, din cauza numărului mare de probleme ce pot să apară la electronica mașinii.

Pe lângă toate sfaturile tehnice anterior menționate, există și alte metode simple și foarte ieftine pentru a mări durata de viață a bateriei auto pe timpul iernii. Spre exemplu, atunci când mașina stă, poate fi acoperită cu o husă sau cu o pătură.

În plus, atunci când vine vremea rece, este recomandabil să fie folosite cu moderație toate elementele electronice consumatoare cum ar fi sistemul stereo, echipamentele electronice, precum încărcătorul și combina frigorifică. Este evident că energia bateriei este rezervată în primul rând pentru funcționarea motorului și pentru elementele importante cum sunt farurile și semnalizarea.

Dacă în ciuda tuturor sfaturilor de mai sus, bateria nu pornește, este momentul să apelezi la un magazin din care să cumperi o baterie auto nouă de la un producător renumit, care să te țină incâ cinci ani de la schimbare.

Dacă în mașină există cabluri de încărcare, poți încerca să ceri curent de la un alt autoturism. Astfel, bateria se va încărca suficient cât să pornești mașina. Există și sisteme care se conectează la brichetă și ajută la încărcarea bateriei. Este important să încerci să pornești motorul încă de la prima conectare în cazul în care încerci aceste instrumente care se montează la brichetă.

Poți investi de asemenea și într-un sistem de încărcare a bateriei special conceput în acest scop. Sunt de asemenea și instrumente care furnizează un curent suficient de mare cât să pornească mașina, apoi este treaba alternatorului să încarce bateria în mers. Pentru a încărca bateria ulterior, este important să mergi cu mașina ceva mai mult, astfel încât să aibă loc un ciclu de încărcare complet.  Cu o baterie auto de foarte bună calitate, aceste probleme vor avea loc doar după mulți ani și de aceea intervenția merită cu siguranță tot efortul.

2. Cum se poate incarca bateria de la mașină

A incărca bateria de la mașină poate fi o operațiune enervantă, mai ales atunci când nu știi ce să faci. Din acest motiv îți recomandam sa urmezi minuțios pașii. Bateria de la mașină nu dă semne că ar urma să pornească? Iată și opțiunile disponibile alături de alte sfaturi practice și utile pe care le poți lua în calcul.

Pași pentru încărcarea eficientă a bateirei:

 • Conectează cablul roșu la borna pozitivă a bateriei;
 • Contectează cablul roșu la borna bateriei descărcate;
 • Conectează cablul negru la borna negativă a bateriei bune;
 • Conectează cealaltă clemă la borna blocul motor al vehiculului care a rămas fprp baterie sau la una dintre componentele metalice indicate, cum ar fi de exemplu suportul altenratorului. Aceasta conexiune se va face la minim 30 cm față de baterie pentru a împiedica apariția unei explozii. Nu atașa cablul la borna de împământare a bateriei;
 • Pornește motorul vehiculului cu bateria încărcată;
 • Încearcă să pornești mașina urmând recomandările de pornire la rece pe care le găsești în manualul de utilizare. Nu acționa starterul pentru mai mult de 15 secunde, altfel ar putea fi deteriorat;
 • Pentru a scoate cablurile trebuie să urmezi pașii în ordine inversă.

Dacă nu respecți instrucțiunile la pornirea cu baterie auxiliară acest lucru poate duce și la vătămări grave. Din acest motiv este foarte important să fii atent în momentul în care încarci bateria pentru a rămâne în siguranță

Sfaturi utile pentru momentul în care cele două vehicule sunt conectate:

 • Este important ca cele două mașini să nu se atingă;
 • Bateria trebuie să fie examinată pentru a fi siguri că nu este înghețată. Dacă marginile sale sunt ondulate sau umflate, renunță la încercarea de a o încărca de la altă mașină. Poți lua în calcul schimbarea bateriei. O baterie care a înghețat poate sa explodeze si nu mai poate pastra sarcina, iar alternatorul va diminua alimentarea sistemului electric, ceea ce duce la uzura permanentă a acestei componente scumpe;
 • Bateria poate elibera un gaz exploziv denumit hidrogen. Este important să nu aprinzi nimic în zonă, nici măcar țigara;
 • Se întâmplă rar ca bateriile să curgă, însă dacă este cazul, evită contactul dintre electrolit și ochi, piele sau haine. Electrolitul este o soluție corozivă, care va provoca arsuri considerabile. Dacă intri în contact cu electrolitul este foarte important să speli repede zona cu multă apă și să mergi la medic;
 • Poartă de fiecare dată mănuși de lucru și elimină inelele și brățările. Este important să porți ochelari de protecție în acest scop;
 • Oprește toate accesoriile electrice cum ar fi iluminarea, încălzirea și aerul condiționat și trage frâna de mână. Dacă mașina are transmisie manuală, pune maneta schimbătorului pe liber, iar dacă transimisia este automată alege poziția parcare.

Cum poate fi îmbunătățită durata de viață a bateriei?

Chiar dacă ai tendința de a crede că este suficient să conectezi bateria descărcată la un alt vehicul pentru a obține curent, realitatea este diferită cu mult. Spre exemplu, cele mai recente modele au și o siguranță instalată pe conectorul terminal al bateriei pentru a proteja sistemul electric contra supratensiunilor. Conectarea cablurilor de răcire în partea necorespunzătoare a siguranței poate să ardă siguranța sau chiar poate deteriora unul dintre numeroasele dispozitive electronice de pe o mașină modernă. Probabil că nu vrei să cheltuiești foarte mult pe reparații, așa că vrei cu siguranță să eviți deteriorarea computerului de bord, unde sunt stocate toate funcțiile vitale ale mașinii.

Ce trebuie să faci după încărcare?

O baterie este complet descărcată în momentul în care motorul nu emite deloc sunete atunci când încerci să îl pornești. Contrar opiniei populare, este foarte important să lași cablurile conectate la cele două vehicule care rulează, pentru cel puțin cinci minute după încărcare pentru a reîncărca bateria. Această precauție reduce riscul de supratensiune.

O creștere de moment a tensiunii poate apărea în momentul în care cablurile sunt deconectate. În momentul în care mașina este pornită din nou, este recomandat să pui în funcțiune sistemele de dezghețare și de încălzire la maximum pentru câteva minute, astfel încât să fie contracarate efectele unei supratensiuni.

Deoarece daunele cauzate nu sunt acoperite de garanție, este foarte important să fii atent la ceea ce faci. Dacă bateria este veche, îți recomandăm să iei în calcul faptul că o poți schimba oricând cu unul dintre modelele noastre de baterii de cea mai bună calitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *