Cum poţi să îţi protejezi bateria pentru maşină?

Bateria este cea care ajută maşina ta să pornească şi să meargă în continuare. Energia electrică necesară pentru ca maşina să funcţioneze este stocată în baterie. Cele mai multe baterii continuă să funcţioneze bine până la 7 ani, atunci când sunt întreţinute corespunzător. Tot ce trebuie să faci este să stabileşti un plan de întreţinere şi testare regulată, de care să te ţii. Mecanicul la care mergi te va lămuri dacă bateria ta poate fi folosită în continuare sau a venit timpul să fie schimbată. Sunt mai multe aspecte de care trebuie să ţii cont în momentul în care te ocupi de mentenanţa bateriei tale.

Indiferent dacă ai o baterie auto Varta sau alt tip de baterie, este important să o verifici şi să o cureţi în mod regulat. Atunci când este nevoie, o poţi încărca utilizând un redresor.

Iată paşii pe care trebuie să îi urmezi pentru întreţinerea corespunzătoare a bateriei:

1. Localizează bateria în maşină

Cele mai multe baterii au o carcasă făcută din plastic greu, cu două terminale, pentru a conecta firele pozitive şi pe cele negative la masă. Terminalele sunt, în general, făcute din plumb sau din alamă şi arată ca două degetare. Terminalele pot să fie, de asemenea, şi două şuruburi filetate sau două găuri filetate în zona frontală a bateriei. Fă o fotografie înainte de a scoate cablurile pentru a te asigura că le vei pune la loc în mod corect. Trebuie să ai grijă să nu inversezi cablurile pozitive cu cele negative.

2. Verifică nivelul de apă din baterie la fiecare 2 până la 3 luni

Dacă ai o baterie cu acumulator umed sau o baterie AGM îţi recomandăm să nu încerci să o deschizi. Este mult mai sigur să laşi un expert să se ocupe şi să verifice nivelul de apă într-o baterie fără întreţinere, pentru că acestea au rareori nevoie de apă. Pentru bateriile umede, care nu au nevoie de întreţinere, poţi să verifici apa o dată la două sau la trei luni. Apa trebuie să atingă doar partea inferioară a orificiului pentru umplere a bateriei.

Trage în sus capacele de umplere ale bateriei pentru a verifica nivelul de lichid. Anumite baterii nu vin echipate cu capace de umplere, pentru că au fost făcute în aşa fel încât să nu aibă nevoie de apă.

Reîncarcă bateria doar cu apă distilată dacă nivelul a scăzut. Apa se va turna în celulă folosind o pâlnie. Nu este necesar să supraîncarci bateria. Aşteaptă ca apa să ajungă în zona inferioară a orificiului de umplere. De asemenea, îţi recomandăm să nu depăşeşti niciodată găurile de umplere.

3. Curăţă bornele bateriei utilizând o perie de sârmă o dată la 6 sau la 8 luni

Trebuie să scoţi conectorii de la borna bateriei trăgând uşor. Se va face o pastă de bicarbonat de sodiu amestecat cu apă distilată. Cu ajutorul periei de sârmă, această pastă va fi întinsă uşor pe terminal, pentru a obţine strălucire şi pentru eliminarea eficientă a acidului uscat.

4. Bateria se va acoperi cu ulei pentru temperaturi ridicate

Aplicarea acestui lubrifiant îţi va proteja bateria de coroziune şi ruginire, ceea ce este foarte important pentru prelungirea duratei sale de funcţionare.

5. Verifică tensiunea celulară de fiecare dată când schimbi uleiul sau maşina este la revizie

Mecanicii au o metodă sigură de a testa tensiunea. O baterie complet încărcată are un curent de până la 12,6 volţi. Mergi cu maşina la un magazin de piese auto pentru testarea bateriei între vizitele regulate la service. Aceste magazine au echipamentul necesar pentru a testa gradul de încărcare şi tensiunea şi îţi pot oferi produse care vor ajuta la întreţinerea bateriei. O baterie sub 12,5 volţi nu trebuie testată până când nu este complet încărcată. Testerul de baterii poate afişa erori dacă bateria nu este complet încărcată sau poate indica faptul că aceasta este stricată, chiar şi atunci când este perfect funcţională.

6. Verifică izolaţia bateriei dacă aceasta există

Anumite maşini au un izolator care protejează bateria de temperaturi ridicate, acestea având potenţialul de a usca rapid lichidul din interior. Izolatorul trebuie să fie în poziţie şi să nu fie stricat.

Acestea sunt doar câteva sfaturi pentru întreţinerea corectă a unei baterii de maşină. Nu este greu să ai grijă de bateria ta. Poţi începe prin a cumpăra cea mai bună baterie auto de la Neobat şi poţi implementa pe ea planul de mentenanţă. Vei vedea cum bateria ta ţine foarte mult şi funcţionează corespunzător o perioadă foarte, foarte lungă de timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *