Cum funcţionează şi ce durată de viaţă are bateria auto?

Bateria unei maşini se încarcă şi furnizează curentul electric necesar pentru funcţionarea normală a maşinii.

Bateria este un element pe care îl găsim, de obicei, în blocul motor al vehiculului nostru. Scopul său constă în stocarea energiei electrice prin intermediul unui proces chimic. Prin urmare, spunem că bateria este o celulă electrochimică.

Aceasta este formată dintr-un acumulator care, de obicei, are nouă plăci: cinci negative şi patru pozitive, unite în mod alternativ, cu ajutorul unei punţi. Fiecare parte a bateriei se află într-un compartiment cu o soluţie electrolitică care constă din apă distilată şi acid sulfuric. Prin combinarea acestei soluţii cu plăcile de plumb diferite, se produce o reacţie chimică care generează curent electric. Când se administrează energia electrică la baterie, procesul este inversat prin returnarea sulfatului din plăci către electrolit.

Tensiunea maximă care poate fi administrată de acest sistem este de 2,2 v, deci mai multe elemente sunt asociate în serie, mărind, în acest fel, dimensiunea plăcilor, ceea ce permite obţinerea bateriilor de 6, 12, 18 şi chiar de 24 v .

Când vorbim despre capacitatea unei baterii, o exprimăm în amperi pe oră (Ah), adică intensitatea curentului capabilă să susţină funcţionarea fără a fi reîncărcată, într-o oră de utilizare.

Care sunt funcţiile principale ale bateriei?

Sarcina principală a bateriei este de a furniza energia necesară pentru pornirea motorului starter al vehiculului, care este, apoi, reîncărcat cu ajutorul alternatorului. În plus, aceasta susţine alternatorul atunci când nu poate furniza tot curentul necesar altor consumatori electrici ai maşinii, cum ar fi accesoriile de confort sau de siguranţă.

Prin urmare, putem spune că bateria, pe lângă faptul că este responsabilă de sistemul de aprindere a motorului, alimentează echipamentele electrice atunci când autovehiculul este oprit, cum ar fi, de exemplu, închiderea centralizată, radioul, sistemul de iluminare sau GPS-ul. În ciuda faptului că ele consumă o cantitate mică de energie, aceste accesorii pot descărca bateria, în cazul în care este supusă unei utilizări prelungite.

O altă situaţie în care bateria susţine alternatorul este atunci când vehiculul necesită o cantitate mare de energie, ca în cazul în care vehiculul este în staţionare. Dacă eşti blocat pe şosea în ploaie şi pe timp de noapte, de exemplu, bateria va trebui să furnizeze electricitatea necesară ştergătoarelor de parbriz, încălzitorului şi farurilor, deoarece motorul nu oferă alternatorului toată puterea de care are nevoie.

Cât timp ţine bateria unui vehicul?

Trebuie să acordăm o atenţie deosebită semnalelor de oboseală prezentate de bateria noastră, pentru a evita complicaţiile ulterioare. O baterie îmbătrânită poate genera o pornire mai energică şi, uneori, maşina poate înregistra o descărcare puternică de curent, pentru că bateria nu mai funcţionează corespunzător. La cele mai multe maşini se va aprinde martorul luminos de pe bord care indică faptul că bateria este goală. Verificarea stării terminalelor poate fi foarte utilă, deoarece, dacă acestea sunt slăbite sau oxidate de vibraţii sau de trecerea timpului, vor produce defecţiuni electrice intermitente.

Dacă bateria vehiculului tău ajunge la sfârşitul duratei sale de viaţă, va fi dificil să porneşti motorul şi se poate produce o defecţiune care va duce la incapacitatea sistemului de a mai porni.

Durata medie de viaţă a bateriei unui autovehicul este de aproximativ patru ani. Totuşi, există situaţii şi circumstanţe care pot produce o uzură timpurie a acesteia. Ca şi în cazul altor elemente ale vehiculului nostru, utilizarea corespunzătoare şi adecvată reprezintă condiţiile care vor prelungi durata de viaţă a bateriei.

Indiferent dacă este utilizată prea mult, forţând ciclurile de pornire sau dacă adăugăm elemente electrice care necesită o amperaj mai mare, cum ar fi staţionarea pentru o perioadă inactivă, acestea vor provoca o descărcare mai rapidă a bateriei.

De asemenea, trebuie să fii atent să nu supui bateria la temperaturi extreme şi să acorzi atenţie situaţiilor în care alternatorul are o problemă, mai ales atunci când bateria este veche.

De ce este important ca bateria de la maşină să provină de la producători cunoscuţi?

O baterie oferită de un producător cunoscut, cum sunt cele de pe Neobat, va avea o durată de viaţă mult mai lungă decât una no-name. În plus, ea oferă o serie de beneficii importante:

  • Durată de viaţă optimă în condiţii de utilizare normale;
  • Producerea unor tensiuni optime pentru ca maşina să funcţioneze corespunzător;
  • Garanţie din partea producătorului;
  • Diminuarea posibilităţii ca maşina să se strice din cauza funcţionării defectuoase a bateriei.

Având în vedere toate aceste aspecte, este lesne de înţeles de ce investiţia într-o baterie de bună calitate este cea mai bună soluţie pentru o maşină perfect funcţională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *