Cele mai comune întrebări legate de bateriile auto

Proprietarii de autoturisme şi şoferii au o serie de întrebări despre bateriile din maşinile lor. Cu siguranţă ţi-ai pus şi tu cel puţin o data unele dintre aceste întrebări şi, de aceea, îţi vom oferi răspunsul.

Ce sunt bateriile AGM?

În bateriile AGM (material de sticlă absorbant), electrolitul stă în fibră de sticlă. Drept urmare, acestea au o rezistenţă internă mai mică şi oferă suficientă energie pentru ca maşina să pornească chiar şi după mai multe cicluri de utilizare. În maşinile cu pornire automată, bateriile convenţionale sunt rapid supraîncărcate. Bateriile AGM au fost dezvoltate pentru această cerinţă.

Un alt avantaj: bateriile AGM pot fi operate în diferite poziţii (adică oblic sau lateral), deoarece nu se scurg lichide şi nu pot apărea probleme de saturaţie a acidului (şi deci scurgeri de tensiune) din cauza lipsei de lichid.

Ce sunt bateriile EFB/ AFB?

Diferenţa faţă de bateria standard: prezenţa unor aditivi de carbon în plăcile de plumb şi o ţesătură de poliester pe plăcile pozitive pentru a creşte durata de viaţă a bateriei. De aceea aceste baterii sunt potrivite şi pentru maşinile cu pornire automată.

Ce sunt bateriile gel plumb?

Bateriile cu plumb furnizează aceeaşi tensiune ca o baterie „normală” cu plumb. Aici, însă, acidul sulfuric este legat de siliciu, creând o masă asemănătoare unui gel. Bateriile cu gel nu necesită întreţinere şi nu prezintă scurgeri. Sunt utilizate pe motociclete, maşini electrice, scaune mobile electrice, autovehicule şi bărci.

Ce sunt bateriile litiu – ion?

Aceste baterii au o densitate energetică ridicată şi sunt utilizate în vehicule electrice şi hibride, alimentând aici, în principal, motorul de acţionare electrică. Bateriile cu ioni de litiu au fost iniţial dezvoltate pentru telefoane mobile şi laptopuri. Ca si bateriile clasice, bateriile cu ioni de litiu sunt utilizate doar în cazul maşinilor sport foarte uşoare, cum ar fi Porsche 911 GT3, care (opţional) foloseşte o astfel de baterie.

Ce baterie se potriveşte pentru maşina mea?

Dimensiunea, capacitatea şi preţul bateriei sunt corelate. Cu cât bateria are o durată de viaţă garantată de producător mai mare, cu atât ea este, de obicei, mai puternică şi mai scumpă. În general, mai multă capacitate este un avantaj considerabil. Cu toate acestea, dacă bateria este prea mare, aceasta nu se va mai încadra în suportul furnizat. Pe de altă parte, este posibil să nu fie ataşată corect o baterie prea mică. În plus, o baterie prea mică nu răspunde nevoilor energetice ale maşinii.

Când trebuie înlocuită o baterie?

Doar pentru că o baterie este descărcată, nu înseamnă că trebuie înlocuită. Ar trebui să fie încărcată cu un încărcător. Numai atunci când bateria se defectează la scurt timp după procesul de încărcare trebuie sa fie realizat un schimb. Terminarea duratei de funcţionare a bateriei poate fi recunoscută şi prin faptul că farurile se sting sau se aprind la scurt timp după pornirea cu motorul oprit. Dacă vrei să ştii exact, poţi verifica tensiunea cu un tester de baterie: dacă este sub 12,4 volţi, bateria nu mai funcţionează cum trebuie.

Ce trebuie să fac cu bateria veche?

O baterie de maşină este inclusă în categoria de deşeuri periculoase şi trebuie aruncată în mod corespunzător. Cel mai bine este să o iei cu tine când cumperi o baterie nouă şi să o predai firmei respective. O poţi returna şi în locul din care ai cumpărat-o. În mod alternativ, bateria veche poate fi dusă la un centru de reciclare.

Cum îngrijesc corect bateria auto?

Chiar dacă bateria este declarată „fără întreţinere”, trebuie să ai grijă de ea. Mai presus de toate, acest lucru înseamnă să o păstrezi curată: dacă se depune murdărie umedă pe contacte, se dezvoltă curenţi care încarcă permanent bateria – chiar şi atunci când motorul este oprit. Dacă pe contacte se formează un strat de oxid, el trebuie, de asemenea, îndepărtat, deoarece acest lucru va afecta conductivitatea.

În timpul conducerii, consumatorii de energie nu trebuie folosiţi mai mult decât este necesar, pentru a nu încărca inutil bateria, deoarece dacă bateria este încărcată şi descărcată mai frecvent, durata de viaţă a acesteia se reduce. Pentru perioade mai lungi de timp sau pe distanţe scurte frecvente pe timp de iernii, este de asemenea recomandat să foloseşti în mod moderat accesoriile consumatoare de energie.

Dacă ţii cont de toate aceste informaţii, vei găsi, cu siguranţă, cea mai bună baterie pentru maşina ta şi vei reuşi să o utilizezi pe perioada maximă garantată de producător.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *