Cele mai bune baterii auto – In functie de ce criterii alegi bateria potrivita

baterii auto

Cele mai bune baterii auto – In functie de ce criterii alegi bateria potrivita

Durata de viata a pieselor auto are o medie de folosinta de pana la 4 ani, insa, chiar si cu acest termen, dupa 2 sau 3 ani este important ca piesele sa fie verificate, pentru a te asigura ca totul functioneaza conform normelor. Bateria auto poate avea o durata de viata de pana la 5 ani, insa alegerea modelului potrivit nu este deloc o misiune usoara.

Criterii de alegere a bateriei auto potrivite

Alegerea, dar si achizitionarea unui model potrivit de baterie auto trebuie sa fie facuta in functie de mai multe criterii, iar pe cele mai importante le enumeram mai jos. Cele mai bune baterii auto trebuie sa fie verificate in functie de:

 

  • Compatibilitatea cu modelul masinii. Manualul tehnic al masinii are mentionate cele mai importante coordonate de care trebuie sa tii cont in momentul in care cumperi o baterie auto. Detaliile pe care trebuie sa le ai in vedere, tin cont si de dimensiunile si amperajul masinii. Este indicat sa tii cont cu strictete de instructiunile prezentate, tocmai pentru a nu alege un model incompatibil.

 

  • Tipologia. In prezent, se regasesc pe piata doua categorii de baterii auto: baterii cu acid si placi din plumb si baterii auto alkaline, acestea din urma fiind mai greu de gasit. De asemenea, exista si doua subcategorii: bateriile care au nevoie de mentenanta periodica, bateriile cu electrolit lichid, dar si bateriile care nu au nevoie de mentenanta, cu electrolit gelificat.

 

  • Capacitate. Trebuie aleasa in functie de alternatorul masinii si reprezinta avantajul de a stoca energia bateriei. Capacitatea bateriei este masurata in amperi pe ora/Ah, iar valoarea este trecuta atat in manual, cat si pe acumulatorul vechi. Nu este recomandat sa fie alese piese care detin o capacitate mai mica fata de bateria auto veche deoarece aceasta nu va furniza suficient curent electric. Insa, este permis sa alegi o baterie auto a carei valoare poate depasi cu un procent de pana la 30%, daca vorbim despre o performanta optima. Incarcarea automata a bateriei masiniise face la redresorul masinii, iar daca faci cat mai multe curse scurte, atunci ai sanse sa iti descarci bateria prematur.

 

  • Curentul de pornire. Este diferit de la un model de masina la altul, insa are doua conditii: capacitatea cilindrica a masinii si tipologia combustibilului. Este bine de stiut faptul ca, daca ai o masina care consuma doar diesel, atunci este important sa ai un curent de pornire mai mare in momentul in care alimentezi masina cu benzina. In mod normal, orice baterie auto trebuie sa fie in masura sa furnizeze valoarea standard in timpul pornirii motorului masinii.

 

  • Polaritatea. Este factorul care arata pozitia bornelor si trebuie sa stii sa alegi intre pozitiv – dreapta si pozitiv – stanga. Pentru a stii cand alegi bateria noua unde sa te uiti, poti verifica acumulatorul vechi si vei vedea ca borna plus este pozitionata in partea dreapta. Acest criteriu poate insemna faptul ca este obligatoriu sa ai aceeasi configuratie si pentru acumulatorul viitor.

 

  • Tensiunea. Aceasta este definita de gabaritul masinii. Daca ai o masina cu un gabarit mai mic, atunci nu iti trebuie o tensiune mai mare de 12V, insa daca ai o masina mare, un SUV, atunci iti trebuie o valoare mai ridicata, iar cea mai indicata este de 24V.

 

  • Dimensiunea. Aceasta caracteristica o afli din manualul masinii, respectiv: lungimea, latimea si inaltimea noului acumulator. Toate acestea trebuie respectate cu strictete si in cazul achizitionarii unui acumulator nou. Niciodata nu se alege o dimensiune mai mare, pentru ca nu va avea loc in slotul specific.

2 comentarii la „Cele mai bune baterii auto – In functie de ce criterii alegi bateria potrivita”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *