Care sunt cele mai comune probleme care generează descărcarea completă a bateriei

În viața de șofer te poți întâlni de nenumărate ori cu posibilitatea ca bateria să nu mai funcționeze dimineața, în special în zilele reci de iarnă, atunci când temperaturile sunt pe minus. Acest lucru nu ar trebui să te trimită direct la magazin pentru o baterie nouă. Sunt mai multe probleme care pot face ca bateria să nu se încarce corespunzător.

Regulator de tensiune defect

Bateria unei mașini se va supraîncărca dacă regulatorul de tensiune nu funcționează corect. De regulă, un regulator de tensiune face parte din alternator și este utilizat pentru a menține un flux constant de tensiune către baterie. Dacă regulatorul de tensiune este defect, acesta va trimite fie prea mult curent, fie prea puțin, catre baterie. Dacă trimite prea mult curent, bateria auto se va supraîncărca. Regulatorul de tensiune este ușor de înlocuit la un preț accesibil.

Alternator defect

Uneori, alternatorul în sine poate fi de vină. Alternatorul este dispozitivul care transformă puterea mecanică a motorului în energie electrică pentru a încărca bateria. Când un alternator se strică, de obicei, încetează să mai creeze electricitate pentru baterie, motiv pentru care aceasta se va goli în cele din urmă. În cazul în care alternatorul nu este bine pus  în mașină sau dacă alternatorul funcționează într-un ritm greșit, va crea o cantitate prea mare de energie pentru bateria mașinii, determinând supraîncărcare. Alternatorul este o altă piesă ușor de înlocuit.

Utilizarea incorectă a încărcătorului

Dacă un încărcător de baterii este utilizat pentru a încărca bateria în afara mașinii, utilizarea incorectă a încărcătorului poate duce la supraîncărcare. Dacă o baterie este lăsată prea mult pe încărcător, aceasta poate duce la supraîncărcare și o scădere semnificativă a duratei de viață și a eficienței bateriei. Acesta este motivul pentru care este important să citești despre bateria ta și să înțelegi cât timp trebuie să se încarce pentru a fi eficientă. Prea multă încărcare va duce la probleme.

Încărcătoare de baterii defecte

Uneori încărcătoarele pot fi defecte. Este posibil ca elementele conectoare să nu fie bune sau ca valorile să nu fie indicate corect. Ca urmare, este posibil ca bateria să fie supraîncărcată, chiar dacă monitorizezi cu atenție încărcarea. Aceasta este o problemă greu de evitat, deoarece greșelile de fabricație se pot întâmpla oriunde și oricând, fără avertisment. Este o idee bună să testezi încărcătorul în mod regulat pentru a vedea dacă funcționează corect.

Temperaturi prea mari

Căldura extremă vara poate avea, de asemenea, un efect negativ asupra bateriei auto. Dacă bateria a fost supraîncărcată, căldura extremă poate crește problemele cauzate de supraîncărcare și poate agrava orice alte probleme cu bateria. Această problemă poate fi greu de evitat dacă trăiești într-un climat cald. În această situație este recomandat să fie evitată supraîncărcarea.

Există mai mulți factori care provoacă distrugerea bateriei automobilului – temperaturi ridicate, utilizare necorespunzătoare și uzură în timp.  Cel mai dăunător factor care provoacă daune bateriei automobilului este reprezentat de depunerile existente pe terminale. Deși majoritatea mașinilor cu o baterie modernă nu prezintă această problemă, totuși apare în timp și poate genera distrugerea totala a terminalelor bateriei.

De obicei, problema începe când vezi un strat verde, alb sau albastru  care începe să se acumuleze pe terminalele bateriei. Dacă se acumulează suficient material, acesta poate determina terminalele bateriei să-și piardă capacitatea de a transfera curent de la baterie la motor. Pentru a evita această problemă, ar trebui să elimini coroziunea folosind o periuță de dinți și o soluție de curățare speciala.

O alta problemă este reprezentată de scurgerile de acid care apar în momentul in care bateria este fisurată. Când observi scugerile de acid, va trebui să înlocuiești bateria cât mai curând posibil, deoarece acidul care se scurge este periculos de toxic. Terminalele slabe pot crea, de asemenea, coroziune pe baterie. Terminalele aflate pe o baterie trebuie înlocuite cât mai curând posibil. Curentul electric poate provoca un incendiu în motor, in plus acidul bateriei poate, de asemenea, să se scurgă și să deterioreze orice atinge.

O baterie auto care prezintă depuneri în partea superioară a terminalelor bateriei poate fi curățată rapid și ușor cu o periuță de dinți și o soluție pe bază de apă și bicarbonat. Ori de câte ori ai probleme cu bateria, este recomandat să mergi în service pentru a o verifica și atunci când este necesar, trebuie să o înlocuiești cât mai curând. Acidul toxic din baterie poate fi extrem de periculos pentru oameni, precum și pentru toate celelalte obiecte pe care le atinge.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *