Baterii Gel vs AGM – Ce diferente trebuie sa cunosti

baterie auto

Baterii Gel vs AGM – Ce diferente trebuie sa cunosti

Bateriile auto nu sunt produse care fac parte din categoria consumabilelor de duzina, tocmai din acest motiv este necesar sa fie alese in functie de rezistenta. Durata de viata trebuie sa fie una indelungata, insa acest aspect tine cont de mai multe criterii, printre care tipul masinii, numarul de consumatorii electrici, dar si cat de des sunt folositi.

Baterii auto cu Gel vs Baterii AGM

Bateria auto reprezinta sursa de energie care alimenteaza consumatorii electrici in momentul in care motorul este oprit, respectiv care permite pornirea motorului masinii. Bateriile cel mai des intalnite sunt cele care au in compozitie placi de plumb, astfel ca o baterie auto trebuie sa reziste cel putin 3 ani, dar poate ajunge si la 5 sau 6 ani. Asadar, care sunt diferentele dintre baterii Gel vs AGM.

 

Ce reprezinta bateriile cu gel si bateriile AGM

 

Baterii cu gel. Nu de mult aparute, bateriile cu gel au acelasi mod de functionare ca cel al bateriilor cu placa de plumb, insa au si o exceptie, respectiv continutul electrolitului. In compozitia bateriei auto cu gel exista si elemente chimice, motiv pentru care electrolitul are mereu o stare gelatinoasa.

 

Avantaje baterii cu gel – Electrolitul nu se va varsa niciodata, astfel ca va fi pastrat mereu in conditii de siguranta in interior.

  • Numarul de cicluri care se refera in mod direct la incarcare si descarcare, la mai multe modele poate ajunge chiar si pana la 800 de ori, durata de viata prelungindu-se pana la 10-12 ani.

Dezavantaje – Nu au o rezistenta ridicata in fata temperaturilor scazute si prezinta o sensibilitate la tensiunea de incarcare. Acest dezavantaj poate scoate acumulatorul din circuit, fara sa mai functioneze si fara sa iti mai ofere posibilitatea sa il repui in functiune.

 

Baterii AGM – Absorbed glass mat – au un design care a fost special conceput pentru a tampona electrolitii care se afla intre placile bateriei, astfel ca, acest model de baterii are si un lichid in interior tocmai pentru a mentine materialul umed, in cazul aparitiei unor crapaturi, sa nu existe scurgeri de lichid. Bateriile de tip AGM sunt recomandate in situatiile in care este nevoie de mai multi amperi, iar incarcarea nu se poate face cu orice model de incarcator standard. Se potrivesc, in general pentru masinile de curse ori pentru SUV-uri deoarece ofera o siguranta ca masinile vor rezista indiferent de situatiile intervenite. Ofera o siguranta chiar si de 3 ori mai mare fata de orice alte baterii auto.

 

Avantaje baterii AGM – Caracteristicile bateriilor AGM sunt in mare parte asemanatoare cu bateriile ce au in compozitie placi de plumb, insa in cazul bateriilor AGM este indicat si nivelul temperaturii recomandate pentru modeul de baterie auto.

  • Reprezinta o sursa ideala de energie pentru masina.

Dezavantaje: Nu sunt folosite pentru masinile ce se ocupa cu transportul rutier. Au un pret mai ridicat, iar daca sunt folosite incorect, atunci se pot strica foarte repede.

 

2 comentarii la „Baterii Gel vs AGM – Ce diferente trebuie sa cunosti”

  1. Va rog sa-mi traduceti ce inseamna baterii cu gel si AGM
    Bateria care se completeaza cu apa distilata de care e ?

  2. Azi, 25.03.2019, fix la ora promisa(18. 00), un tânăr amabil, politicos și f. priceput cu numele Cosmin, mi-a înlocuit bateria auto la mașină, un Cielo de 22 de ani. Când m-a lăsat (pe 23.03) mă întrebam ce fac, cum fac, de unde cumpăr, unde trebuie să ajung pentru verificări și garanție! Toate îngrijorările mele sa-u spulberat, gratie firmei Neobat. ro și tânărului Cosmin .A venit, a rezolvat, a montat, a verificat instalația electrică, am plătit (cu cardul)! Iată că se poate. Mulțumesc și felicitări pentru promptitudine, domnule COSMIN! Gherasim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *