Ce este bateria auto si care ii este rolul

Bateria este o componentă fără de care mașina nu ar putea sa meargă si de aceea, toti posesorii de autoturisme ar trebui să știe cât mai multe despre ea.

Rolul bateriei auto

Bateria are un rol dublu:

 • furnizează energia electrică necesară starterului pentru a porni motorul;
 • întrerupe consumatorii vehiculului în regim de oprire sau în caz de solicitare mare.

Deci, când este rotită cheia, bateria oferă energie starterului pentru a porni motorul. Se va reîncărca apoi cu ajutorul alternatorului.

Circuitele care consumă energie în staționare sunt circuite în așteptare, cum ar fi ceasul sau închiderea centralizată. Dar există și elemente de confort, cum ar fi radio pentru mașină, GPS etc. Aceste elemente necesită puțin efort din partea bateriei, dar o descărcă dacă această utilizare este extinsă. Lăsând farurile peste noapte aprinse, ele pot de exemplu, să golească bateria și să te impiedice să pornești mașina a doua zi.

Bateria poate fi golită complet și în cazul în care generatorul nu este suficient pentru a furniza energie consumatorilor. Acest lucru poate fi valabil și dacă nu ai o mașină nouă și te afli într-o situație care nu permite motorului să se rotească suficient pentru a furniza energie alternatorului. Dacă, de exemplu, ești într-un blocaj de trafic pe timp de noapte în ploaie și frig și asculți radioul, motorul va funcționa în gol și va avea nevoie de baterie pentru a păstra consumatorii aprinși (radio, încălzire și faruri).

De ce o baterie auto trebuie schimbată?

O baterie obosită cauzează pornirea dificilă, ceea ce poate provoca o defecțiune, iar pornirea devine imposibilă. Este, de asemenea, un element supus în special schimbărilor de temperatură – o baterie slabă nu va rezista căldurii puternice sau unui val de aer rece.

Când trebuie schimbată bateria auto?

O baterie are o durată medie de viață de 4 ani, dar schimbarea este recomandată numai la primele semne de oboseală. În unele cazuri, acumulatorul se poate deteriora prematur:

 • dacă rămâne inactiv, acesta va suferi un fenomen de descărcare lentă, insă poate să nu mai fie recuperat ulterior;
 • dacă este supraîncărcat (număr mare de cicluri de pornire, consumatori neobișnuiți);
 • dacă suferă modificări mari ale temperaturii;
 • dacă alternatorul se strică.

Care sunt semnele de avertizare?

Unele baterii sunt echipate cu un indicator care comunică starea acestora. Acest lucru îți va permite să detectezi momentul în care să efectuezi înlocuirea. O baterie îmbătrânită va afecta starturile care vor fi mult mai puțin energice. Prin urmare, este mai bine să înlocuiești bateria pentru a preveni defecțiunile.

Cum se schimbă o baterie auto?

Diagnosticarea bateriilor

Faptul că nu mai ai curent în baterie nu înseamnă neapărat că bateria  este responsabilă. Acest lucru se poate întâmpla și dacă ai un motor diesel și este rece, de la alternator sau alte elemente. Prin urmare, este necesar să verifici în prealabil anumite lucruri:

 • starea terminalelor;
 • tensiunea bateriei (12,72 volți încărcată). sub 12 volți, acesta nu pornește, dar poate fi reîncărcată.
 • sub 11,52 volți, acumulatorul este complet descărcat și nerecuperabil. Cu toate acestea, poți încerca să o reîncărci imediat după ce s-a descărcat complet, există și cazuri în care bateria mai funcționează;
 • funcționarea corectă a starterului;
 • funcționarea corectă a alternatorului;
 • este posibil ca  un consumator defect să fi golit întreaga baterie (de exemplu, iluminarea portbagajului sau a torpedoului rămâne aprinsă).

După ce toate aceste verificări au fost făcute, în funcție de rezultate se pot lua măsuri în consecință. Ceea ce contează este faptul că bateria trebuie să fie mereu funcțională, altfel există riscul de a nu putea sa pleci de pe loc dimineața sau de a rămâne oprit în trafic.

Știm că nimic nu este mai frustrant decât a încerca să pleci în grabă de acasă cu propria mașină și să descoperi că aceasta nu răspunde la comenzi și decide să fie inertă, în ciuda tuturor eforturilor tale. Din acest motiv îți oferim cele mai bune baterii auto existente pe piață, de la producători cunoscuți la nivel internațional. O astfel de baterie, utilizată corect va funcționa conform duratei de viață indicate de producători și, in unele cazuri, chiar mai mult. Este recomandată schimbarea bateriei în perioada indicată de brandul producător, pentru a evita situațiile neplăcute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *